Sağlam həzm üçün dörd qidalanma qaydası

511
Sağlam həzm üçün dörd qidalanma qaydası

Dietoloq, Level Mətbəx xidmətinin sağlam qidalanma sahəsində mütəxəssisi Tatyana Meşçeryakova mədə-bağırsaq traktının normal fəaliyyət göstərəcəyi sağlam həzm üçün dörd vacib qidalanma qaydasını açıqlayıb. O, əvvəlcə yeməyinizi yaxşıca çeynəməyə çağırıb. Meşçeryakova izah edib ki, yemək ağıza daxil olan kimi həzm prosesi başlayır. Yemək nə qədər homojen və kiçik olsa, mədədə və daha sonra bağırsaqlarda bir o qədər yaxşı işlənəcəkdir. Mütəxəssis, həmçinin söhbətlərdən yayınmadan, videolara və sosial şəbəkələrə baxmadan, yemək üçün ən azı yarım saat vaxt ayırmağı, sakit vəziyyətdə yemək yeməyi tövsiyə edib.

Dietoloq həmçinin qidanın parçalanma müddətini də nəzərə almağı məsləhət görüb, çünki hər qida növü fərqli vaxt tələb edir. Qidanın böyük hissələri, həmçinin müxtəlif həzm müddəti olan qidaların birləşməsi mədəyə artan yük verir və bununla da emal keyfiyyətini azaldır, xoşagəlməz ağırlıq və ürək yanması, şişkinlik və nəcisin tutulmasına səbəb olur.

Məsələn, heyvan zülalları mədədə orta hesabla 3-4 saat qala bilir. Və ağır yağlı ətlər (quzu, donuz əti, ördək, qaz) - 5-6 saata qədər. Paxlalı bitkilərin həzm edilməsi də çətin hesab olunur ki, onların işlənməsi 3 ilə 5 saat arasında davam edəcək. Göbələklər mədədə 4-5 saata qədər, taxıllar isə 2-3 saata qədər tələb olunacaq. Meyvələr və giləmeyvə ən tez həzm olunur - bir saata qədər.

Eyni zamanda, əti tərəvəzlərlə birləşdirə bilərsiniz, lakin tərkibində nişasta olmayan tərəvəzləri (qarğıdalı, yerkökü, çuğundur, noxud) seçmək tövsiyə olunur.

Qeyd olunan üçüncü qayda öd axınının stimullaşdırılmasıdır. Meşçeryakova izah etdi ki, qida bağırsaqlara daxil olduqda, orada uzun bir həzm, assimilyasiya, parçalanma və qida kütləsinin udulması prosesi başlayır. Safra durğunluğu ilə bağlı problemlər prosesi çətinləşdirə bilər, bu da allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Öd kisəsinin normal işləməsi üçün kifayət qədər miqdarda su lazımdır. Xüsusilə diyetoloq ayağa qalxdıqdan sonra ilıq su içməyi məsləhət görüb. Əhəmiyyətli bir şərt də səhər yeməyində yağların olması olacaq - bu, gecədən sonra safra buraxılmasını stimullaşdırır.

Nəhayət, mütəxəssis müxtəlif pəhrizlər saxlamağa çağırıb. Monoton bir pəhriz ilə orqanizm geniş çeşiddə fermentlər istehsal etməyə ehtiyac olmadığına alışır və bu normadan kənar hər hansı bir qida qeyri-adi bir şey kimi qəbul edilir. Belə bir anda həzm vəziləri lazımi fermentlərin istehsalının öhdəsindən gələ bilməyə bilər ki, bu da gələcəkdə allergiya, ağırlıq və şişkinliyə səbəb ola bilər.

Xəbər lenti